Nürnberg’e asılan Erdoğan seçim afişleri tartışma yarattı
Almanya’nın Nürnberg kentinde Cumhurbaşkanı ve İttifakın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarının yer aldığı seçim afişlerinin asılması sosyal medyada tepki çekti.
Türkçe olarak “Türkiye Asrı İçin Doğru Zaman Doğru Adamdır” yazılı pankartta “Oyunu Zamanında Kullanın” ibaresiyle Almanya’da kayıtlı seçmenler 9 Mayıs’a kadar sandığa gitmeye çağrılıyor. “AK Parti” logolu pankartın altında “Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Nürnberg” yazıyor.
Beck: Buna kim izin verir?
Nürnberg’de asılı Erdoğan posterlerinin fotoğrafları hafta sonu sosyal medyada yayıldıktan sonra tartışma yarattı. Yeşiller partisinden eski Milletvekili Volker Beck, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Nürnberg Belediyesi’ni etiketleyerek, “Buna kim izin verecek?” diye sordu.
Nürnberg Belediyesi, Beck’in sorusuna sosyal medya hesabından, “22 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında seçim kampanyası nedeniyle 25 afişin özel kullanım için tarihi şehrin dışına çıkmasına izin verildi” sözleriyle yanıt verdi.
Özel kullanım, poster asmak için kamusal alanı kullanmak için izin gerektiren durumları ifade eder. Volker Beck, Nürnberg Belediyesi’nin yanıtının altına, “Bu özel kullanım için kim başvurdu? AKP mi başka bir örgüt mü? Hangisi?” soru cevapsız kaldı.
Belediye Başkanına açık mektup
Nürnberg’de belediyenin onayıyla Erdoğan afişlerinin asılmasına tepki gösteren Duisburg Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Çopur, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König’e açık mektup yazarak belediyenin kararını “cahilce” olarak nitelendirdi. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi König’e konuşan Çopur, “AKP’nin 50 bin depremzedenin sorumluluğu ve Erdoğan’ın korkunç insan hakları sicili göz önüne alındığında, belediyenin kararını alaycı ve son derece cahilce bulan tek kişi ben değilim.” kararın geri alınmasını istedi.
Banner’lar indirildi
Çopur, bir sonraki paylaşımında, “Güneşli bir pazar günü Nürnberg Belediyesi’nin Erdoğan afişleri asma kararı, bugün sivil toplum olarak baskı yaptık ve afişler belediye tarafından geri çağrıldı” bilgisini paylaştı. Çopur, bunda Bavyera Milletvekili Cemal Bozoğlu’nun da katkısı olduğunu belirtti.
Ancak afişlerin kaldırıldığı paylaşımlara rağmen sosyal medyada tartışmalar devam etti.
tartışmalar bitmedi
Augsburg Kent Konseyi Yeşiller Partisi üyesi Serdar Akın, sosyal medya hesabından “Nürnberg’den Erdoğan afişlerinin indirildiğini” belirterek, Nürnberg Belediyesi’ni konuyu aydınlatmaya davet etti. Akın’ın “Önemli: Almanya’daki Türkiye seçim kampanyası değildi” açıklamasına Nürnberg Belediyesi’nden yeni bir yanıt geldi. Bunun için tüm taraflar aynı haklara sahip olmalıydı. Bu bir otokrat terfisiydi.”
Nürnberg Belediyesi, “Herkese eşit davranırız ve yasal olarak buna mecburuz. Diğer tarafların da pankart asmak için başvurma hakları var. Bu hakları kullanıp kullanmamak tarafların insiyatifindedir. Bu durumda diğer tarafların Böyle bir başvuru yapılmadı.”
Almanya’daki Türk seçmeni kime oy verecek?
Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
Yurt dışında ve gümrük kapılarında 14 Mayıs seçimleri için 27 Nisan’da başlayan oy verme süreci 9 Mayıs’ta sona erecek. Yaklaşık 1,5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Almanya’daki oylar, seçim sonuçları açısından önem taşıyor. Yüksek Seçim Kurulu, Almanya’da 26 merkezde oy kullanma öngörmesine rağmen, Almanya sadece 16 merkezde sandık kurulmasına izin verdi.
DW / JD, ET
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?