ABD Eğitim Bakanlığı’ndan Harvard’a soruşturma
ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard Üniversitesi hakkında soruşturma başlattı. Lisans öğrencilerinin kabulünde üniversitenin mezunlarına sağladığı avantajlara odaklanan bakanlık, üniversitenin bu kabullerde bağışçılarına mı yoksa mezunlarıyla bağı olanlara mı öncelik vererek ırk ayrımı yapıp yapmadığını inceleyecek.
Reuters’e göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşturması, üç sivil haklar örgütünün Temmuz ayı başında üniversitenin kabul süreci hakkında şikayette bulunmasının ardından geldi. Hak örgütleri, Harvard Üniversitesi’nin lisans öğrencilerini seçerken eski mezunlarının çocuklarını tercih etmesinin ve bu öğrencilerin çoğunlukla beyaz olmasının federal medeni haklar yasasını ihlal ettiğini iddia ederek bölüme şikayette bulundular.
‘6-7 KEZ HARVARD’A KABUL OLMA İMKANI’
Pek çok üniversitenin eski mezunlarının çocuklarına öncelik tanıyan bir dizi uygulama yürüttüğü ABD’de, Yüksek Mahkeme geçen ay Harvard ve Kuzey Karolina Üniversitesi’ne beyaz olmayan daha fazla öğrenciyi kabul etmeyi amaçlayan pozitif ayrımcılık uygulamasını bozdu. ÇİL). Bu kararın ardından mezunların üniversiteye giriş sürecindeki avantajları yeniden gündeme geldi.
Buna göre ABD’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nin lisans programlarını yürüten Harvard College’a başvuran öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’i beyaz. Bakanlığa şikayette bulunan üç sivil haklar örgütüne göre, bu öğrencilerin Harvard Üniversitesi’ne kabul edilme olasılığı, ebeveynleri Harvard mezunu olmayanlara göre 6 veya 7 kat daha fazla.
“HARVARD TARİHİN YANLIŞ TARAFINDA DURUYOR”
Öte yandan Harvard Üniversitesi’nden bir sözcü, Yargıtay’ın Haziran ayında aldığı kararın ardından çeşitliliğe vurgu yapan bir öğrenci kitlesi oluşturmak için kabul süreciyle ilgili uygulamalarını gözden geçirdiğini duyurdu. ABD Eğitim Bakanlığı da sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, 1964 Medeni Haklar Yasası’nın 9. maddesi kapsamında soruşturma açıldığını doğruladı. Yasa, federal olarak finanse edilen üniversite programlarının ırk temelinde ayrımcılık yapmasını yasaklamaktadır.
Üç hak örgütünü temsil eden Sivil Haklar Avukatları platformundan Oren Sellstrom, “Harvard tarihin yanlış tarafında” derken, “Chica Projesi” örgütünden Zaida Ismatul Oliva, “Otomatik olarak kabul edilenlerin oranı Harvard’a girmek adil değil. Bu durum genç azınlıkları eğitim denkleminin dışına itiyor.” (DIŞ HABERLER)